Hanfa lani zaradila 31 posto manje

Bez autora
Oct 04 2011

Lani su Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) smanjeni prihodi za 1,3 posto, a dobit je pala za čak 31,4 posto. Prema godišnjem izvješću za prošlu godinu dostupnom na stranicama Sabora, Hanfa se lani, baš kao i 2009. godine, isključivo financirala iz vlastitih prihoda naplaćujući pristojbe subjektima nadzora - investicijskim i mirovinskim fondovima, osiguravateljima i leasing društvima. Regulator je uprihodio 41,7 milijuna kuna, a najveća stavka, teška 40,2 milijuna kuna, tiče se prihoda prema posebnim propisima. Zabilježena je i sasvim lijepa dobit od 6,9 milijuna kuna, ali je to ipak osjetno manje u odnosu prema više od 10 milijuna kuna zarađenih 2009. godine. Prema navodima iz izvješća, lanjska se dobit koristi za ovogodišnje tekuće poslovanje. U sklopu svojih represivnih ovlasti, Hanfa je lani bila posebno agilna. Podnijela je 52 optužna prijedloga nasuprot 48 optužnih prijedloga i četiri kaznene prijave podnijete godinu prije.

Hanfa lani zaradila 31 posto manjeLani su Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) smanjeni prihodi za 1,3 posto, a dobit je pala za čak 31,4 posto.

Prema godišnjem izvješću za prošlu godinu dostupnom na stranicama Sabora, Hanfa se lani, baš kao i 2009. godine, isključivo financirala iz vlastitih prihoda naplaćujući pristojbe subjektima nadzora - investicijskim i mirovinskim fondovima, osiguravateljima i leasing društvima.

Regulator je uprihodio 41,7 milijuna kuna, a najveća stavka, teška 40,2 milijuna kuna, tiče se »prihoda prema posebnim propisima«. Zabilježena je i sasvim lijepa dobit od 6,9 milijuna kuna, ali je to ipak osjetno manje u odnosu prema više od 10 milijuna kuna zarađenih 2009. godine. Prema navodima iz izvješća, lanjska se dobit koristi za ovogodišnje tekuće poslovanje.

U sklopu svojih represivnih ovlasti, Hanfa je lani bila posebno agilna. Podnijela je 52 optužna prijedloga nasuprot 48 optužnih prijedloga i četiri kaznene prijave podnijete godinu prije. Zbog uočavanja osnovane sumnje u počinjenje ukupno 30 kaznenih djela, Hanfa je lani podnijela tri kaznene prijave protiv 17 osoba, od toga 15 fizičkih i dvije pravne osobe. Kaznene prijave zbog kršenja Kaznenog zakona tiču se nesavjesnog gospodarskog poslovanja, sklapanja štetnog ugovora, krivotvorenja službene isprave te zloporabe položaja i ovlasti. U kršenju Zakona o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala optuženi su se ogriješili pri neovlaštenom obavljanju poslova vezanog zastupnika u osiguranju.

Inače, tržište osiguranja uvjerljiv je lider po broju podnijetih optužnih prijedloga, njih čak 28. Većina optužnih prijedloga - njih 21 - tiče se nepoštivanja zakonskih odredbi o dostavljanju obrazložene ponude za naknadu štete oštećeniku, odnosno utemeljenog odgovora u zakonom propisanim rokovima i isplate iznosa nespornog dijela naknade štete u zakonom propisanim rokovima.

Iz sfere nadzora tržišta kapitala podnijeto je 10 optužnih prijedloga, od toga šest zbog kršenja Zakona o preuzimanju dioničkih društava te po dva zbog kršenja Zakona o tržištu kapitala i Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Optužnim prijedlozima zbog djela prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava optuženo je ukupno 10 pravnih osoba i 10 odgovornih osoba te 13 fizičkih osoba.

Kao razlog prijava navodi se to što Hanfi, ciljnom društvu i Zagrebačkoj burzi nisu bez odgode dostavili obavijest o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje niti su obavijest bez odgode objavili. Nadalje, prijave su zaradile i osobe koje nisu podnijele zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje 30 dana od dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Kršenja Zakona o tržištu kapitala uglavnom se tiču manipulacija tržištem te započinjanja s obavljanjem novog posla vezanog za pružanje investicijskih usluga, a nakon oduzimanja odobrenja za rad. Što se tiče pranja novca i financiranja terorizma, Financijskom inspektoratu podnijeti su optužni prijedlozi protiv dviju pravnih osoba i četiriju odgovornih osoba.

Najmanje je optužnih prijedloga u sferi leasinga, samo tri. Hanfa je protiv dvije pravne i četiri odgovorne osobe pokrenula prekršajne postupke. Kao krimen regulator im stavlja nesastavljanje ugovora o leasingu u pisanom obliku, nepoštivanje obveze članova uprave leasing društva za praćenje i upravljanje rizikom i neprimjenjivanje Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja. Jedan optužni prijedlog podnijet je zbog kršenja Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Međutim, i Hanfa je lani često bila na sudu kao tuženik. Protiv Hanfinih rješenja i zaključaka podnošenjem tužbe Upravnom sudu pokrenuta su 23 upravna spora. Od toga se 20 upravnih sporova tiče tržišta kapitala, a ostatak osiguravateljnog tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik